Mała wielka rzecz – siódma edycja Fine Dining Week

Tegoroczna odsłona Festiwalu Sztuki Kulinarnej zbliża się wielkimi krokami. Wydarzenie rozpocznie się w pierwszym tygodniu lipca i wbrew angielskiej wersji nazwy potrwa aż trzy tygodnie. Hasłem przewodnim siódmej edycji jest odkrywanie Amuse-Bouche. Co kryje ta tajemnicza nazwa i „z czym to się je”? Spieszymy z wyjaśnieniami!  

Poster fine dining week z wyjaśnieniem terminy amuse-bouche, całość na granatowym tle z biało złotymi napisami
Źródło: www.facebook.com

Pod nieco tajemniczą nazwą kryje się nic innego jak tak zwane czekadełka, które są niewielkimi porcjami dań, mającymi pokazać kunszt sztuki kulinarnej. Amuse-bouche są swego rodzaju powitaniem gości, dzięki któremu kucharz może pokazać swoje umiejętności i zachęcić do wyboru dań z karty. Zdaje się, że w Polsce zwyczaj ten nie jest powszechnie znany i praktykowany. Organizatorzy Festiwalu Sztuki Kulinarnej postanowili to zmienić. Dzięki temu każdy uczestnik tegorocznej edycji Fine Dining Week będzie mógł sprawdzić, dlaczego te niespodzianki dla podniebienia stały się nieodłącznym elementem posiłków podawanych w najlepszych restauracjach świata. To wszystko już od 6 lipca!

Festiwal przyjemności

Od 2016 roku organizatorzy festiwalu starają się pokazać, że jedzenie to nie tylko niezbędna życiowa czynność. To także sztuka komponowania smaków, tekstur oraz kolorów. Przygotowanie potraw tak, aby były nie tylko ucztą dla podniebienia, ale także dla oka wymaga nie lada wysiłku. Jest to także doskonały moment, aby nieco zwolnić i zanurzyć się całkowicie w przyjemności, jaką daje wieczór spędzony w dobrej restauracji.

Pyszne posiłki, wyjątkowa estetyka podania i ciekawe odkrycia to elementy przewodnie każdego Fine Dining Week. Tegoroczna siódma edycja zdecydowanie wpisuje się w te założenia. Na uczestników czekają bowiem specjalnie przygotowane na tę okazję menu oraz ciekawe przystawki-niespodzianki. Jest to zatem doskonała okazja do poznania nowych miejsc i miłego spędzenia czasu ze znajomymi lub drugą połówką. A jakie miejsca możecie odwiedzić w Poznaniu w ramach nadchodzącego wydarzenia?

poster fine dining week, całość na granatowym tle, na górze napis Dining Week 6.07-31.07, poniżej hasło Poznaj Dining Week oraz tag #odkrywajamusebouche
Źródło: www.facebook.com

Fine Dining Week Poznań

Na uczestników Festiwalu Sztuki Kulinarnej, którzy zdecydują się odwiedzić lokale w stolicy Wielkopolski, czekają aż cztery miejsca. Pośród zgłoszonych restauracji znaleźć można kuchnię polską, europejską, azjatycką, a także fusion. Zatem wybór jest naprawdę różnorodny. Każde z miejsc zaproponowało specjalnie stworzone, trzydaniowe menu w dwóch wersjach. Dodatkowo kolacja zostanie poprzedzona amuse-bouche, które będzie ukłonem w stronę motywu przewodniego wydarzenia. Taka kolacja jest w wyjątkowej, festiwalowej cenie, która wynosi 99 zł.

Wszystkie miejsca biorące udział w akcji, a także szczegóły dotyczące przygotowanych propozycji menu można sprawdzić na oficjalnej stronie wydarzenia. To również tam jest możliwość zarezerwowania miejsca oraz opłacenia rezerwacji. Być może uda się odwiedzić każdą z restauracji? Czasu jest całkiem sporo, ponieważ Fine Dining Week potrwa od 6 do 31 lipca!

Po więcej ciekawych tekstów ze świata newsów zapraszamy tutaj –> https://meteor.amu.edu.pl/programy/smm/